2013. január 16., szerda

No tehát, egyetlen gyermekünk....

....csoportja a tanév kezdetétől új óvónéniket kapott, akikkel teljes a szerelem. Még én is örülök, mert az előzők..... hát, finoman fogalmazva is hagytak kívánni valót maguk után.
       Ezzel párhuzamosan felesleges energiát levezetendő elkezdett judo edzésre járni a fiatal úr. Hétfőn és szerdán tanul egy kis fegyelmet és javítja az állóképességét. Aztán meg a frászt hozza rám itthon, amikor bármilyen felületen bemutatja itthon az edzésen tanultakat.
       Most, hogy itt a tél, a síelés is előtérbe került újra. Így már heti négy alkalma lenne levezetni az energiáit. de ehelyett a mi energiáinkat vezeti elfele belőlünk.
       Fárasztó kölök, hihetetlen kíváncsisággal és szivaccsal az agya helyén. De megéri az energiát. A számok és a Lego bűvkörében élünk. Az 7-12 éveseknek való Legot játszi könnyedséggel rakja össze, hogy én még csak a feleszmélésig sem jutok el, hogy mit kellene a "terven" néznem. A másik, amivel néha már-már ijesztőnek tűnik, hogy teljes magabiztossággal számol. És nem, nem csak jó papagáj módjára mondja vissza a számokat mondjuk 20-ig, mint más hasonló korú gyerek hanem elszámol 120-ig. És azért épp 120-ig, mert addig tartja kedve. Persze amikor megfeledkezik róla, megy tovább is. Tévesztés nélkül. Érti a "logikáját", hogy hogyan is épülnek fel a számok. Felismeri őket, a kétjegyű számokat is ki tudja olvasni. Mi soha nem erőltettük, hogy na nézd, ez itt egy szám, az egyes, a kettes, az akárhányas. Minden érdekli, kérdez és mi válaszolunk. Kitartóan, még akkor is, ha már vattát köpünk néha :) Akkor is, ha nehéz, mert olyat kérdez, amiről első gondolatra az jut eszünkbe, hogy "Hogy a fenébe lehet ezt elmagyarázni egy négyévesnek?" aztán  meg az, hogy "Hogy a fenébe jut eszébe egyáltalán megkérdezni ilyet egy négyévesnek?"
Remélem ez az érdeklődés és nyitottság jó sokáig megmarad.  Akkor már csak azon kell majd dolgozni, hogy hogy üljön meg a fenekén és hogyan ne unatkozzon csoportfoglalkozásokon, amíg a többiek a maguk tempójában haladnak :)
      A fenti sorokban felfedezhető esetleges elfogultság a valóság műve :) Minden anya büszke a saját csimotájára :) És ha már így van, akkor már csak egyetlen lépés ezt szavakba kell önteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése